Assalamualikum WBT, salam semua dari Amore. Kelas coklat telah diadakan pada
8hb Feb.2010 di Amore E Bake. Seramai 10 peserta dari Seremban, Kuala Pilah, Jimah Baru-Lukut, Rembau, Tampin, Batu Kikir telah mengambil bahagian. Peserta terdiri daripada suri rumah dan usahawan.Usahawan yang berdedikasi ini belajar membuat coklat dengan menggunakan coklat 'couverture dan compound' jenis white, milk dan dark . Mereka juga belajar tentang coklat 'transfer, chocolate ganache atas cupcake, filling & chocolate oreo'.
Coklat bukan sekadar untuk dijadikan coklat "praline" dan sebagainya,
apabila menggunakan teknik yang betul, akan terhasilnya
chocolate cupcake with chocolate ganache topping
Antara hasilnya. Coklat hiasan jenis ini (gambar diatas) boleh dijadikan
sebagai hiasan di atas cake
Seterusnya coklat disusun ke dalam kotak coklat.
Kotak coklat boleh didapatkan di Amore pada harga yang berpatutan.
Coklat pelbagai rupa, warna dan perisa - chocolate mint, chocolate praline with blueberry filling
dan sebagainya
*************
membuat coklat:-
Bagi sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas coklat hands-on yang seterusnya,
ianya akan diadakan pada 13 Febuari 2010.
Sila hubungi 017-2652636 untuk membuat sebarang pertanyaan.
Syukur Alhamdulillah kelas ini telah berjalan dengan lancar dan jayanya.
InsyaAllah, kalau ada rezeki, kita akan bertemu kembali pada masa hadapan,
di dalam Modul kelas di Amore yang seterusnya.
No comments:
Post a Comment