Welcome to Amore!

At Amore, one may find almost any sort of baking ingredients and tools to their needs. Even classes are conducted here, like pastry classes, chocolate-making classes, bread-making classes, the wonderful Agar-agar Magic classes, and the famous Wilton Method of Cake Decorating Courses.

Email: amore.ebake@yahoo.com.my
Tel: 606-6336799/017-2652636

Business Hours: 10.00am-6.30pm, Monday - Saturday

To check on our class timetable, click on "Classes Timetable" under Labels.

For our classes>>


Kindly register as soon as possible, limited places available, especially HANDS-ON classes.

Payment of a minimum of RM20.00 is required as a

deposit for demo classes only.

For Hands-On classes, a deposit of RM 50.00 is required to secure a place.

For Wilton Cake Decorating Courses AND Chocolate Class, a deposit of RM 350.00 AND RM 100.00 is required respectively to secure a seat.



Amore E Bake reserves the right to make any changes without prior notice.



CLASS UPON REQUEST (Special request for certain type of classes)

WITH A MINIMUM PARTICIPATION OF 2 (TWO) PARTICIPANTS

FEE STARTS FROM RM 200.00

WE ALSO CONDUCT ONE TO ONE CLASSES FOR THOSE WHO PREFER TO HAVE A PRIVATE LESSON.

DIFFERENT FEE APPLIES.

Tuesday, February 9, 2010

Risda Choc Class 8/2/10

KELAS COKLAT ANJURAN KOLEJ RISDA SDN BHD MALAYSIA

Assalamualikum WBT, salam semua dari Amore. Kelas coklat telah diadakan pada
8hb Feb.2010 di Amore E Bake. Seramai 10 peserta dari Seremban, Kuala Pilah, Jimah Baru-Lukut, Rembau, Tampin, Batu Kikir telah mengambil bahagian. Peserta terdiri daripada suri rumah dan usahawan.Usahawan yang berdedikasi ini belajar membuat coklat dengan menggunakan coklat 'couverture dan compound' jenis white, milk dan dark . Mereka juga belajar tentang coklat 'transfer, chocolate ganache atas cupcake, filling & chocolate oreo'.



Para wanita tekun bekerja



Sempat juga tersenyum untuk kamera sewaktu mencairkan coklat



Khusyuk mengacau coklat sambil mendengar syarahan Puan Adriana



Teruskan mengacau sehinggalah menjadi.....





Begini.



"Cikgu, coklat saya ni ok tak?"

Gambar-gambar sewaktu proses berjalan dipaparkan:-






















Pn Siti Khatijah, En Faiza dan Pn Mazlina sedang perhatikan usahawan membuat coklat








Coklat bukan sekadar untuk dijadikan coklat "praline" dan sebagainya,
apabila menggunakan teknik yang betul, akan terhasilnya
chocolate cupcake with chocolate ganache topping



Timbang berat coklat agar dapat mengira kos



Dan seterusnya coklat diletakkan ke dalam "paper cup" untuk memastikan kekemasan

\

Antara hasilnya. Coklat hiasan jenis ini (gambar diatas) boleh dijadikan
sebagai hiasan di atas cake



Seterusnya coklat disusun ke dalam kotak coklat.

Kotak coklat boleh didapatkan di Amore pada harga yang berpatutan.



Hasilnya...



Coklat pelbagai rupa, warna dan perisa - chocolate mint, chocolate praline with blueberry filling
dan sebagainya









Dan akhirnya gambar beramai-ramai para peserta bersama-sama
dengan pegawa daripada RISDA :-



Align Center




Habsah,Sarimah,Supiah dan Nurul



Rosemawati, Jalilah, Norhasimah dan Mazinah

*************

Dan sekarang kami akan memperkenalkan para wanita yang telah dengan berjayanya
membuat coklat:-



Nurul Hidayu




Puan Rosemawati



Puan Nor`abayah





Norhashimah dari Rembau.......




Puan Mazinah dari Batu Kikir......





Hjh. Khamsiah dari Kuala Pilah.......



Puan Jalilah




Puan Habsah



Puan Supiah



Encik Faiza, pegawai dari kolej Risda




Puan Nurlyn



Puan Sarimah

Seterusnya majlis penyampaian sijil tamat kursus coklat:-

























Bagi sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas coklat hands-on yang seterusnya,
ianya akan diadakan pada 13 Febuari 2010.

Sila hubungi 017-2652636 untuk membuat sebarang pertanyaan.

Syukur Alhamdulillah kelas ini telah berjalan dengan lancar dan jayanya.
InsyaAllah, kalau ada rezeki, kita akan bertemu kembali pada masa hadapan,
di dalam Modul kelas di Amore yang seterusnya.

No comments: